• Форум: Како живети са малигном болешћу

  Институт за онкологију и радиологију Србије у суботу, 28.11.2015. године са почетком у 11 часова, у амфитеатру Народне библиотеке организује форум са називом „КАКО ЖИВЕТИ СА МАЛИГНОМ БОЛЕШЋУ“.

  Форум је намењен онколошким пацијентима, члановима њихових породица и пријатељима, али и здравственим радницима који се у свом раду сусрећу са онколошким пацијентима.

  Улаз је слободан, позивамо све заинтересоване да присуствују.

  Теме:

  1. Како живети са малигном болешћу – Наташа Марковић, дипл. дефектолог
  2. Значај правилне исхране код пацијената са малигном болешћу – Анђелка Ранковић, виши струковни нутрициониста-дијететичар
  3. Остати у кондицији током и након завршеног лечења – Душанка Чупић, виши физиотерапеут

   

  Модератори: Мр сц. мед. Ана Јовићевић и Мр сц. деф. Светлана Берат


  Кликните овде за програм симпозијума у PDF формату.


  Током форума пацијенти и чланови породица ће имати могућност да науче више о томе како да живе са малигном болешћу, како да се понашају током и након завршеног лечења, исправе погрешна схватања и заблуде о малигној болести, отклоне своје страхове везане за болест, науче како да се правилно хране, редовно вежбају, довољно спавају, одмарају и креативно користе слободно време, активно учествују у доношењу одлука о лечењу, остваре права из социјалног осигурања, укључе у рад Удружења пацијената и Радне групе за подршку пацијената при Институту.

  Форум организују Радна група за подршку пацијентима и Одељење за образовање и рехабилитацију Института, популарно међу пацијентима као саветовалиште.

  Радна група за подршку пацијентима формирана је 2007.године и чине је онколошки пацијенти, представници различитих удружења пацијената и стручњаци Института. Циљеви Радне групе су унапређење положаја пацијената у Институту и здравственом систему, побољшање комуникације са здравственим радницима и унапређење квалитета живота оболелих. Ове циљеве Радна група остварује кроз информисање пацијената о малигним обољењима, лечењу, рехабилитацији, палијативном збрињавању и превенцији малигних обољења, кроз јачање друштвене осетљивости за онколошке пацијенте, њихове проблеме и кроз залагање за боље услова за превенцију, лечење и рехабилитацију онколошких болесника.

  У Институту у оквиру Саветовалишта раде стручњаци различитих профила (дефектолог, психолог, социјални радник, физиотерапеут, медицинска сестра, као и лекари различитих специјалности) који већ седамнаест година пружају велику подршку пацијентима и члановима њихових породица кроз мултидисциплинарни приступ.

  Током предавања пацијенти и чланови породица ће имати прилике да размене и искуства са особама које су се избориле са малигним обољењима, чују њихова искуства и дискутују о томе.

  Позивамо све заинтересоване да присуствују Форуму.
  Добродошли су и стручњаци који долазе у контакт са пацијентима оболелим од малигних болести.
  Улаз је слободан.

  Све информације можете добити на телефон Саветовалишта Института – 011.2067.158
  Контакт особа: Мр сц. деф. Светлана Берат, Начелник Одељења за образовање и рехабилитацију