• Најбољи дипломци медицинских факултета и средњих школа добили посао

  У оквиру Програма запошљавања најуспешнијих дипломаца медицинских факултета и средњих школа, 28.децембра 2021. године посао је добило 700 младих – 200 најбољих дипломаца медицинских факултета и 500 најуспешнијих дипломаца средњих медицинских школа.

  Најбољи дипломци медицине у Србији имали су прилику да кроз разговор са Министром здравља и директорима здравствених установа искажу своја интересовања у погледу специјалистичких студија и установе у којој ће градити своју каријеру. Највреднији студенти са медицинских факултета из Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Приштине и Београда добили су посао у здравственим установама и прилику за стручно усавршавање кроз бесплатну специјализацију и докторске студије. У оквиру програма који је Министарство здравља покренуло 2018. године, укупно је у здравственим установама запослено 711 дипломаца медицине и 1.400 најбољих медицинских сестара/техничара.

  КБЦ Бежанијска коса је овај пут добила као појачање 3 лекара: др Елену Ђукић у Служби анестезиологије, др Емра Чичу на урологији, и др Катарину Милисављевић на Клиници за Интерну медицину. Додатно појачање су и медицински техничари који су медицинску школу завршили са одличним успехом.

  Председник Србије Александар Вучић истакао је на свечаној додели уговора да ће држава имати снаге да настави са побољшањем животног стандарда медицинског особља, и да ће лекари, медицинске сестре и техничари моћи да планирају будућност у својој земљи.
  Цитирајући чувеног лекара Алберта Швајцера – да успех није кључ среће, већ је срећа кључ успеха, и да ће онај ко воли оно што ради, бити успешан, Председник је рекао да нема ништа важније и лепше него да свако ради оно што воли и за шта се школовао.
  У име најбољих дипломаца на свечаности у Палати Србије се обратила др Милица Маркагић која је поручила да младима програм даје веру и враћа наду да се праве вредности и даље цене.
  „Неко је умео да препозна наш труд и непроспаване ноћи над књигом. Данас добијамо посао који смо сањали пре шест година када смо уписивали медицину. Данас нам је дата прилика да своје снове остваримо у жељеном граду бавећи се жељеном специјализацијом”, истакла је др Маркагић.
  Декан Медицинског факултета Универзитета у Београду Лазар Давидовић поручио је младим лекарима, сестрама и техничарима, који су добили запослење, да су они део најбољег што Србија има, и да они треба да нашу земљу учине још лепшом и бољом, за шта је потребно да остану овде.
  „Болнице у којима почињете да радите су престижне и то треба да вам буде част, обавеза, привилегија, шанса, изазов… Они који то ускладе биће успешни стручњаци“, рекао је Давидовић.
  Захваљујем се Министарству здравља и и Управи КБЦ Бежанијска коса што су препознали мој труд, труд мојих колега, и што смо добили прилику да радимо и усавршавамо се у жељеним областима медицине, у установама које смо сами одабрали.Овај програм је велики ветар у леђа за све наше млађе колеге да наставе да вредно уче и раде, јер ће се тај труд сигурно исплатити.
  Аутор текста: др Катарина Милисављевић