Građanska povelja predstavlja dokument koji je namenjen javnoj administraciji u cilju povećanja odgovornosti i transparentnosti njihovog rada.

Prva inicijativa za usvajanje Građanske povelje nastala je u Velikoj Britaniji početkom poslednje decenije dvadesetog veka. Ubrzo nakon usvajanja građani su pokazali veće zadovoljstvo uslugama. Građanske povelje su imale i snažan uticaj na unapređenje usluga u zdravstvenom sektoru.

Građanska povelja u zdravstvenim ustanovama je garant poštovanja efikasnosti i kvaliteta u pružanju usluga. Ona je osnovni metod jačanja poverenja građana u zdravstveni sistem. Ovim dokumentom zdravstvena ustanova otvara vrata pacijetima da se upoznaju sa vrstama usluga koje mogu dobiti, procedurama prilikom pružanja usluga, kao i da aktivno učestvuju u zaštiti svojih prava i u borbi protiv korupcije u zdravstvenom sektoru. S druge strane, zdravstvena ustanova kroz Građansku povelju pokazuje veliku spremnost da iskoreni kritične tačke korupcije.

Napomena: Stavovi izneti u ovoj povelji predstavljaju stavove Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa i nužno ne odražavaju stav Ministarstva zdravlja i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Preuzimanje dokumenata

KBC Bežanijska kosa

Bolnica vašeg poverenja


KBC ”Bežanijska kosa”
Bežanijska kosa bb
11080 Beograd, Srbija
(011) 30 10 777


Kontaktirajte nas
  • Telefonom: (011) 30 10 777