Езофагогастродуоденоскопија (горња ендоскопија)

Езофагогастродуоденоскопија (горња ендоскопија) представља веома поуздану дијагностичка методу којом се прегледају горње партије дигестивног система (једњак, желудац у почетни део танког црева).

Преглед се обавља помоћу инструмента гастроскопа који је једна дугачка и савитљива цев која на свом врху има видео камеру. Током прегледа гледа се унутрашњост органа и могу се уочити евентуалне промене у виду ерозија, чирева, полипа, тумора, сужења, места крварења, друге промене слузница и др. Ако је потребно, биопсијским клештима може се узети узорак за патохисталошку анализу ткива и за анализу на присуство микороорганизама (Helicobacter pylori).

Преглед траје 2-5 минута, а претходно се даје локална анестезија. Гастроскопија је и терапијска метода, јер се током овог прегледа могу одстранити полипи или зауставити крварење.

Припрема за езофагогастродуоденоскопију

Дан пре прегледа: лагана вечера. На сам дан прегледа не доручковати и не пити, не пушити и не жвакати жвакаћу гуму.

Можете и треба да попијете своју кардиолошку и другу неопходну терапију најмање три сата пре прегледа са малом количином течности. Оболели од шећерне болести НЕ СМЕЈУ узети терапију за дијабетес.

Са собом понесите медицинску документацију, оверену здравствену књижицу, личну карту или пасош!

На дан прегледа дођите у гастроентеролошки центар у главној згради и јавите се сестри на шалтеру. На шалтеру обавезно приложите документацију гастроентеролога заједно са личном картом!

Време заказивања је оквирно, пацијенти се прозивају према приоритету, а не према редоследу доласка, или, у неким случајевима, заказивања!

Заказивање прегледа

Амбуланте гастроентерологије и реуматологије
Директан телефон: (011) 2095 600
Преко централе: (011) 3010 777 локал 218

КБЦ Бежанијска коса

Болница вашег поверења


КБЦ ”Бежанијска коса”
Бежанијска коса бб
11080 Београд, Србија
(011) 30 10 777


Контактирајте нас
  • Телефоном: (011) 30 10 777