Колоноскопија (доња ендоскопија)

Колоноскопија (доња ендоскопија) представља методу прегледа дебелог црева савитљивим ендоскопским инструментом (колоноскопом). Прегледа се слузокожа дебелог црева, а могуће је прегледати и завршни део танког црева.

Претходно је потребно да се црево добро прочисти и припрема обично траје два дана (тачна припрема се добија на шалтеру одсека за дијагностичку и интервентну ендоскопију проликом заказивања). Током прегледа испитује се слузокожа црева и могу се уочити промене у виду упале, чирева, ерозија, врећастих проширења (дивертикулума), полипа и туморских промена, као и друге промене. Биопсијским кљештима или омчом могу да се узму узорци ткива за патохистолошку анализу.

Колоноскопија је и терапијска метода јер се током овог прегледа могу одстранити полипи или зауставити крварење, такође могуће је урадити и дилатацију (проширивање) одређених сужења. Овај метод је драгоцен јер се на време могу открити и уклонити полипи који се протоком времена могу развити у малигне туморе.

Преглед се обавља са и без краткотрајне интравенске анестезије.

Припрема за сигмоидоскопију и колоноскопију

Припрема почиње два дана пре прегледа течно-кашастом дијетом (бистра супа, бистри сок, чај). Недељу дана  пре прегледа немојте јести грожђе, киви, паприку, парадајиз, спанаћ, блитву, зелену салату.

 • Дан пре прегледа, по протоколу, који се добија на шалтеру одсека за дијагностичку и интервентну ендоскопију, пије се средтво за чишћење црева.
 • Током целог дана можете пити сок од јабуке, бистру супу из кесице, чај, мед растопљен у води.
 • Не вечерати.
 • На сам дан прегледа не доручковати, узимати што више течности (сок, чај, …) и попити редовну терапију. Дијабетичари НЕ СМЕЈУ узети терапију за дијабетес.
 • Урадити анализе крви: протромбинско време у % (процентима) и тромбоците. Ови резултати не треба да буду старији од 7 дана од Вашег прегледа. Без ових анализа није могуће урадити преглед!
 • Понети комплетну документацију, оверену здравствену књижицу, личну карту или пасош!
 • На дан прегледа дођите у гастроентеролшки центар у главној згради и јавите се сестри на шалтеру. Обавезно приложите документацију гастроентеролога на шалтеру!
 • Уколико не поседујете одговарајућу документацију или сте спречени да дођете на преглед или одустанете од њега, молимо Вас да нас о томе обавестите.

Време заказивања је оквирно, пацијенти се прозивају према приоритету, а не према редоследу доласка!

Припрема за колоноскопију у аналгоседацији

Аналгоседација је краткотрајна интравенска анестезија. Након завршеног прегледа бићете пребачени у нашу дневну болницу где ћете одлежати 2 сата и примити инфузију. Обавезно дођите у пратњи једне особе.

Припрема почиње два дана пре прегледа течно-кашастом дијетом (бистра супа, бистри сок, чај, кашаста блага храна)

 • Дан пре прегледа, по протоколу, који се добија на шалтеру одсека за дијагностичку и интервентну ендоскопију, пије се средтво за чишћење црева.
 • Не вечерати.
 • На сам дан прегледа не доручковати,немојте пити течност али попите вашу редовну терапију са гутљајем воде најмање 2 сата пре прегледа!!!
 • Оболели од шећерне болести НЕ СМЕЈУ узети терапију за дијабетес.
 • Урадити анализе крви: протромбинско време у % (процентима) и тромбоците. Ови резултати не треба да буду старији од 7 дана. Без ових анализа није могуће урадити преглед!
 • Понети комплетну документацију на основу које сте заказали преглед,оверену здравствену књижицу, личну карту или пасош!
 • На дан прегледа дођите у ендоскопски центар и јавите се сестри на шалтеру, са ОБАВЕЗНО приложеном документацијом гастроентеролога, анализама крви И личном картом!
 • Уколико не поседујете одговарајућу документацију или сте спречени да дођете на преглед или одустанете од њега, молимо Вас да нас о томе обавестите на телефон (011) 3010 713.

Време заказивања је оквирно, пацијенти се прозивају према приоритету, а не према редоследу доласка, или, у неким случајевима, заказивања!

Заказивање прегледа

Амбуланте гастроентерологије и реуматологије
Директан телефон: (011) 2095 600
Преко централе: (011) 3010 777 локал 218

КБЦ Бежанијска коса

Болница вашег поверења


КБЦ ”Бежанијска коса”
Бежанијска коса бб
11080 Београд, Србија
(011) 30 10 777


Контактирајте нас
 • Телефоном: (011) 30 10 777