Slepa i ciljana perkutana biopsija jetre

Slepa i ciljana perkutana biopsija jetre je dijagnostička metoda kojom se dobija uzorak tkiva jetre. U uslovima lokalne anestezije u jetru se uvodi tanka igla i pomoću vakuuma ili prostom aspiracijom uzima se uzorak tkiva jetre koji se potom šalje dalje na patohistološki pregled.

Šest sati nakon ove intervencije potrebno je strogo mirovanje i praćenje vitalnih parametara. Ciljana biopsija jetre se izvodi pod kontrolom ultrazvuka. Biopsija jetre je nezamenjiva metoda u slučaju nerazjašnjenog porasta enzima jetre ili uvećanja jetre (hepatomegalije), sumnje na mataboličke bolesti u kojima je zahvaćena i jetra, za određivanje stadijuma oštećenja jetre u slučaju hepatitisa i ciroza različitih uzroka, kao i drugih bolesti jetre i žučnih puteva. Takođe, često se koristi za uzimanje uzorka fokalnih lezija jetre (metastaze, tumori i dr).

Bolesniku se, neposredno pre izvođenja ove procedure da lokalna anestezija, pa je metoda potpuno bezbolna. Napominjemo i da metoda veoma kratko traje, samo nekoliko minuta.

Kod jednog pacijenta mogu da se ponavljaju biopsije jetre sa ciljem da se prati napredovanje bolesti.

Zakazivanje pregleda

Ambulante gastroenterologije i reumatologije
Direktan telefon: (011) 2095 600
Preko centrale: (011) 3010 777 lokal 218

KBC Bežanijska kosa

Bolnica vašeg poverenja


KBC ”Bežanijska kosa”
Bežanijska kosa bb
11080 Beograd, Srbija
(011) 30 10 777


Kontaktirajte nas
  • Telefonom: (011) 30 10 777