Крв

У највећем броју случајева узорци крви се узимају наште (после претходног ноћног гладовања), између 07:00 и 10:00 часова ујутру.

Дан пре вађења крви треба за вечеру узети лакшу храну. Вечера треба да буде најкасније до 19:00 сати тако да између последњег оброка и вађења крви прође око 12 сати а не дуже од 14 сати. После 19 сати може да се уноси течност осим алкохола. На дан узимања крви, ујутру не треба ништа ни јести ни пити, пушити цигарету, жвакати жваку или сисати бомбону. У случају да пацијент узима редовну терапију, уколико је могуће јутарњу дозу лекова не треба узети код куће већ је понети са собом и лекове узети после вађења крви. Предострожност је потребна зато што јака храна богата масноћама и угљеним хидратима, као и поједини лекови могу да утичу на тачност резултата. Такође, три дана пре узимања крви пацијент треба да избегава појачану физичку активност.

За неке анализе (нпр. хормони, функционални тестови и сл.) узорак крви се узима у одређено доба дана, о чему пацијента претходно обавештава ординирајући лекар. Изузетак чине хитне анализе, при чему хитност процењује ординирајући лекар на основу клиничког стања самог пацијента.

Заказивање прегледа

Лабораторијске услуге се не заказују.

Узорци крви и другог биолошког материјала (урин, испљувак, столица, брисеви и сл.) за амбулантне пацијенте се узимају у Поликлиници, за хитне пацијенте у хитним пријемним амбулантама, а за стационарне пацијенте на одељењима.

КБЦ Бежанијска коса

Болница вашег поверења


КБЦ ”Бежанијска коса”
Бежанијска коса бб
11080 Београд, Србија
(011) 30 10 777


Контактирајте нас
  • Телефоном: (011) 30 10 777