• Посета студената Northwestern University из Чикага

    Дана 08.07.2019. године организована је посета студената „Northwestern University“ из Чикага КБ Центру „Бежанијска коса“.

    Медицински факултет Универзитета у Београду, у оквиру сарадње са поменутим Универзитетом, трећу годину за редом чини део редовне наставе за њихове студенте из предмета Јавно здравље. Институт за Социјалну медицину МФУБ организује предавања и вежбе студентима, као и посете значајним институцијама у Србији које се баве јавним здрављем препознатим по квалитету и добрим резултатима, где се КБЦ „Бежанијска коса“ показао као репрезентативан пример добре праксе у систему здравствене заштите.

    Универзитет „Northwestern“ се 2018. године нашао на 25. месту (Шангајска листа) најбољих водећих светских универзитета. Укупно 13 студената са овог угледног америчког универзитета похађало је наставу у оквиру дела Јавно здравље у Србији, где се студентима представља систем и политика јавног здравства у државама бивше Југославије, као и специфични изазови из ове области.

    Директорка КБЦ „Бежанијска коса“ ВНС Доц. др сци. мед. Марија Здравковић, заједно са помоћницом директора за научно – истраживачку и образовну делатност Асс. др сци. мед. Маријом Бранковић и главним техничаром заједничких медицинских служби КБ Центра Милицом Руњић, пожелела је студентима топлу добродошлицу и одржала предавање „Организациона структура КБЦ „Бежанијска коса“. Теме о којима се током ове посете дискутовало су и начини финансирања здравствене заштите у Србији, права пацијената као и начини остваривања истих, оптерећеност здравственог система, и многе друге. Након дискусије и размене искустава студенти из Чикага су имали могућност да обиђу одељења и службе КБЦ-а и упознају се са нашом установом.

    Претходне године студенти из „Northwestern University“, кроз евалуацију програма, високо су оценили посету КБЦ „Бежанијска коса“.