• Саопштење поводом тестирања запослених на COVID-19

  Због појединих неоснованих инсинуација и нетачних коментара који су се појавили, КБЦ “Бежанијска коса” даје саопштење о данашњем тестирању запослених:

  КБЦ „Бежанијска Коса“ је non-COVID болница и током пандемије смо један од референтних центара који је одређен за лечење хитних, животно угрожених пацијената који немају менифестно COVID обољење, као и великог броја онколошких пацијената чије се лечење обавља по стандардно одређеним протоколима. Дневно збринемо 120 онколошких болесника и око 150 хитних пацијената. Такође, пружамо прву здравствену помоћ најтежим, животно угроженим пацијентима који дођу до наше установе.

  Сви запослени, који и иначе раде и долазе у контакт са пацијентима, су били обавештени о тестирању које ће бити данас и оно је спроведено уз поштовање епидемиолошких мера и смерница које је дао стручни епидемиолошки тим установе, уз ношење маски и молбу да се поштује размак од 2 метра, што су епидемиолошке мере које иначе сви треба да примењују у стандардним ситуацијама. Тестирање је урађено у организацији Института за јавно здравље Републике Србије „Др Милан Јовановић Батут“. Приликом пљуска који је почео један број запослених је ушао у зграду, али су уз координацију санитарне службе врло брзо распоређени у различите делове зграде Поликлинике. Мањи број запослених након обавештења о тестирању се јавио својим руководиоцима да не може доћи (између осталог и зато што су били ван Београда), што је наравно и уважено, уз поштовање раније договорених приватних обавеза запослених.

  Имајући у виду да се ради о здравственој установи која је у току пандемије опредељена за пружање здравствене неге и заштите пацијента који немају COVID-19, јако је важно да се у оваквој институцији ради строг активан надзор над присуством потенцијалних резервоара инфекције. Стога је спровођење тестирања међу запосленим радницима који немају никакве симптоме и знаке респираторне инфекције, од кључног значаја у откривању асимптоматских носилаца и има за циљ стварање безбедне non-COVID зоне у којој би се пружала медицинска помоћ пацијентима који болују од различитих обољења неинфективне етиологије. Имајући у виду наведене чињенице, тестирање запослених у КБЦ „Бежанијска Коса“ које је спроведено током данашњег дана, одраз је високог нивоа организације нашег здравственог система који тестирање на овај вирус усмерава ка откривању асимптоматских носилаца који нису остварили препознат ризичан контакт у здравственим установама, и има за циљ превенцију болничких инфекција. Проширивање индикације тестирања са најризичнијих група које су оствариле контакт са лабораторијски потврђеним случајевима, ка трагањем за непрепознатим резервоарима инфекције представља највиши ниво активног надзора над овим заразним обољењем.

  Из тог разлога данашње тестирање запослених у КБЦ „Бежанијска Коса“ представља меру од великог јавно-здравственог значаја у спровођењу најефикаснијих превентивних и противепидемијских мера у нашој земљи. Велики одазив запослених за тестирање је показатељ да наши запослени имају висок ниво свести и одговорности за овакав вид борбе против COVID-19 епидемије у нашој земљи.

  Тестирање је спровео стручни тим Института за јавно здравље Србије „Батут“, у времену од 12:00 до 15:00 часова. Током тестирања није било никаквих инцидената. Тестирано је укупно 638 запослених, што је изузетно добар одзив и говори о високој свести запослених у борби против COVID-19 инфекције. КБЦ “Бежанијска коса” се захваљује свима који су учествовали у овом пројекту од изузетног значаја. Као и до сада, безбедност пацијената и квалитет здравствене заштите ће нам бити на првом месту.