Бронхоскопија је процедура којом се омогућава приступ унутрашњости дисајних путева. Изводи се пласирањем ендоскопског инструмента – бронхоскопа (облика дугачке цеви са малом видео камером на врху) кроз уста или нос преко дисајних путева до плућног ткива. Изводи се у дијагностичке или терапијске сврхе.

Процедура се може изводити са локалном или краткотрајном интравенском општом анестезијом. Током бронхоскопије се прате крвни притисак и концентрација кисеоника у крви. Процедура није болна, али јесте непријатна. Компликације су данас ретке, али могуће (1:1000) и огледају се у могућим мањим крвављењима на месту узимања ткива за биопсију, паду концентрације кисеоника у крви, повраћању ипроблемима са дисањем. Колапс плућа и срчани удар су веома ретки, али могући. Сама процедура са припремом и увођењем у општу анестезију траје од 30 до 60 минута.

Након бронхоскопије није препоручљиво да возите и радите 24 сата, тако да је пожељно да дођете у пратњи члана породице или пријатеља. Након процедуре можете, због дејства лекова који су коришћени, краткотрајно осећати промену укуса, затим имати осећај појачаног стварања пљувачке, промуклост и сувоћу грла који могу да перзистирају 1-2 дана. Јело и напици су дозвољени након опоравка рефлекса кашља (односно престанка дејства анестетика), најчешће за 1-2 сата.

Припрема за преглед

Припрема подразумева:

  • Престанак узимања хране и пића минимум 6 сати раније.
  • Своју редовну терапију узети са мало воде.
  • Особе које редовно узимају терапију као што су антикоагулативни лекови, аспирин, бруфен и лекови за регулацију шећера у крви, морају консултовати свог лекара у вези кориговања терапије (дозе инсулина се најчешће смањују) или прекида узимања лекова пре ове процедуре (антикоагулативне терапије и аспирини се најчешће прекидају).
  • Због тога, пре извођења ове процедуре морате питати свог или нашег лекара о употреби ових лекова, јер је потребан индивидуални приступ сваком болеснику.