На одељењу алергологије и имунологије збрињавају се хитна стања у алергологији као што су анафилактички шок, системске алергијске реакције (испољене након примене лекова, контрастних медија, хране, излагања инхалационим алергенима, после убода инсеката, идиопатске реакције), акутна копривњача и акутни ангиоедем, асматични статус, погоршања астме и хроничне опструктивне болести плућа.

На одељењу се лече и испитују узроци различитих алергијских обољења, као и пацијенти са системским болестима везивног ткива и различите примарне имунодефицијенције. У сарадњи са колегама из других специјалистичких грана учествујемо у дијагностици и лечењу орган специфичних аутоимуних болести (као што су нпр. Хашимото тхyреоyдитис, аутоимиунски хепатитис, примарне билијарне цирозе, Крохнова болести), испитивање нејасних фебрилних стања, као и дијагностика неких облика малигних неоплазми.

У стационарним условима изводе се ин виво алерголошка тестирања лековима (у виду кожних тестова, оралних и парентералних дознопровокационих тестова) и адитивима хране.

Преко алерголошке дневне болнице изводе се кожни тестови контрастним медијима, тестови испитивања физичке уртикарије, тестови аутологим серумом и аутологом плазмом и капилароскопија.

У оквиру алерголошке амбуланте која се налази у згради Поликлинике обављају се прегледи алерголога, алерголошки прицк тестови стандардним инхалационим, биљним и животињским нутритивним алергенима, веномима инсекта, алергенима текстила, гљивица, латексом, као и алергенима длаке животиња; врши се испитивање плућне функције код сумње на различите облике респираторних алергија; започиње и спроводи примена алерген специфичне имунотерапије (сулингвалним и депо обликом примене) и саветује алерголошка премедикација пред спроводјење различитих дијагностичких процедура са употребом контрастних медија.

У имунолошкој лабораторији раде се тестови ЕЛИСА-методом и методом индиректне имунофлоресценце за детекцију различитих аутоантитела чија детекција је потребна за дијагностиковање различитих аутоимунских обољења. Методом Иммуно-блот се одређује палета од 20 инхалационих алергена и 20 нутритивних алергена као и алергени венома осе и пчеле неопходних за дијагностику алергијских обољења. Такође се детектују различити антигени у фецесу значајних за дијагностику неких гастроентеролошких обољења.

Клиничка фармакологија

У КБЦ ”Бежанијска коса” обављају се активности из домена клиничке фармакологије:

  • консултације у вези фармакотерапија,
  • израда терапијских водича,
  • анализа потрошње лекова,
  • праћење безбедности лекова и друго.

Уколико постоји сумња на појаву нежељеног догађаја током примене лека, информације се могу упутити на адресу todorovic.zoran@bkosa.edu.rs.

Одсеци

  • Одсек алергологије и имунологије са имунолошком лабораторијом

  • Одсек алерголошко-имунолошке дневне болнице

  • Одсек полунинтензивне неге (ЈИЛ ниво 1)

Услуге

Начелник и главна сестра одељења