Одељење онколошке хирургије се бави хируршким лечењем злоћудних и доброћудних тумора, доминантно дојке, штитасте жлезде, меланома и других тумора коже, саркома меких ткива, као и других локализација у зависности од потребе.

Одељење располаже са 16 болесничких постеља распоређених у три собе.

На одељењу је стално запослено пет лекара специјалиста хирургије и један лекар на специјализацији, при чему учешће у хируршком раду имају и директор Клинике за онкологију, као и начелник Онкохируршке амбулантне службе. Од седморо специјалиста који учествују у хируршком раду четворо су доктори наука и наставници Медицинског факултета у Београду, док је двоје на докторским студијама.

На одељењу је стално запослено и десет медицинских сестара високе и средње стручне спреме.

Хируршки тим Одељења обавља најсавременије процедуре из области:

 1. Хирургије карцинома дојке (неке од ових процедура су по први пут у Србији урађене баш на нашем одељењу, а неке од њих су публиковане као оригиналне хируршке технике у престижним међународним хируршким часописима)
 2. Хирургије штитасте жлезде
 3. Хирургије меланома
 4. Хирургије саркома меких ткива
 5. По потреби на одељењу се обављају операције примарних и секундарних тумора јетре, тумора дебелог црева, као и тумора других локализација из области опште хирургије…

Организација хируршког рада

Хируршки рад је организован у четири етапе:

 1. Заказивање пријема на одељење ради операције,
 2. Пријем на одељење,
 3. Операција и
 4. Постоперативно праћење у хоспиталним условима и отпуст.

Контакт са пацијентом

Контакт лекара и пацијента почиње у онкохируршкој амбуланти, где се после претходне дијагностичке обраде поставља индикација за операцију. Зависно од врсте болести хирург може пацијента послати директно на заказивање операције, или га претходно упутити онколошком конзилијуму, који потом доноси одлуку о лечењу. У оба случаја пацијент се јавља на Одељење онколошке хирургије ради заказивања операције. Током свих ових поступака пацијент је информисан о сваком следећем кораку, месту и времену, као и коме да се јави.

Приликом заказивања операције пацијент на Одељењу добије детаљна упутства о томе шта још да припреми од документације до пријема, информацију о времену када и где да се јави на дан пријема, као и које личне ствари да понесе.

Одсеци

 • Одсек за хирургију тумора

  Материјал је у припреми.

 • Одсек за пластичну и реконструктивну хирургију

  Материјал је у припреми.

Услуге

Начелник и главна сестра одељења