Бави се дијагностиком и лечењем болести плућа и дисајних путева. У оквиру одељења постоји стационарни део, интензивна респираторна јединица, бронхолошка служба и кабинет за функционалну дијагностику.

У стационарном делу и интензивној репираторној јединици се годишње испитује и лечи око 900 пацијената. У кабинету за функционалну дијагностику годишње се обави око 12.000 испитивања плућне функције и 1.000 бронхопровокацијских и бронходилатацијских тестова стационарним и амбулантним пацијентима. Савремено је опремљена бронхолошка служба у којој се годишње уради 1.200 ендоскопских прегледа , од којих значајан број под контролом рендген скопије. Инвазивна дијагностика болести плеуре – торакоцентеза и биопсија плеуре, као и перкутана иглена биопсија периферних плућних сенки, стално се ради. Истичемо могућност скрининга и ране дијагностике карцинома плућа, која је могућа захваљујући савременој и јединственој бронхоскопској опреми типа САФЕ, а коју од цивилних установа поседује једино Клиничко-болнички центар “Бежанијска коса”. Бронхолошка служба ове куће друга је по величини ендоскопска дијагностичка јединица у земљи која обавља дијагностику и за многе друге центре. У саставу пулмолошког одељења је и интензивна респираторна јединица која је комплетно реновирана и опремљена.

Одсеци

 • Одсек клиничке пулмологије

 • Одсек за функционалну-респираторну дијагностику

  Радно време службе је од 07:00 – 15:00 часова.

 • Одсек за бронхолошку дијагностику

  Савремено је опремљена служба у којој се годишње уради око 1200 ендоскопских прегледа.

  Захваљујући савременој и јединственој бронхоскопској опреми пружа могућност скрининга и ране дијагностике карцинома плућа.

  • Заказивање итервенције радним данима, од 08:00 – 14:00 часова, лично. Обавезно понети снимак/снимке плућа.
  • Издавање резултата радним данима од 12:00 – 14:00 часова.
 • Одсек респираторне-интензивне јединице (ЈИЛ ниво 2)

  Располаже са осам (8) постеља. У оквиру ове јединице се спроводе методе неинвазивне и инвазивне механичке вентилације.

 • Одсек за „медицину спавања“

Услуге

Начелник и главна сестра одељења