У оквиру овог одељења обавља се дијагностика и лечење болести дигестивног система: желуца, једњака, црева, јетре, панкреаса и других обољења.

Током 2015. године урађено је преко 5000 горњих ендоскопија, као и више од 5000 доњих ендоскопских прегледа и терапијских процедура (колоноскопије, полипектомије и мукозектомије полипа желуца и дебелог црева, аргон плазма коагулације, биопсије, балон дилатације и др). Такође постоји двадесетчетверочасовна ендоскопска приправност у смислу интервентних ендоскопских процедура (збрињавање крварења из горњих и доњих партија дигестивног тракта). После Клиничког центра Србије наша служба ендоскопије је највећа ендоскопска дијагностичка јединица у земљи.

Такође, обавља се и велики број других метода и интервенција, као што су: ендоскопска линеарна ултрасонографија са биопсијама промена у зиду дигестивне цеви и другим органима (биопсија тумора панкреаса и медијастинума, бубрега, надбубрежне жлезде и лимфних чворова уз могућност обављања целијаколизе), ултрасонографски прегледи абдомена, биопсије јетре (слепе и циљане), мерење протока крви кроз крвне судове трбуха (Доплер портног система), ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија (ЕРЦП), абдоминалне пункције, ПХ-метрија, класична манометрија и манометрија високе резолуције као и ендоректални ултразвук.

У оквиру овог одељења прате се и лече пацијенти оболели од инфламаторних болести црева, (Кронове болести и улцерозног колитиса), целијакије и др.

Одсеци

  • Одсек за гастроентерологију

  • Одсек за хепатологију

  • Oдсек за ултразвук и ендоскопски ултразвук

  • Одсек за дијагностичку и интервентну ендоскопију са дневном болницом

  • Одсек за функционално испитивање гастро-интестиналног тракта

  • Одсек полуинтензивне неге (ЈИЛ ниво 1)

Услуге

Начелник и главна сестра одељења