• Министарство здравља: Први пацијенти спремни за примену „Cimavax EGF“

  Decembar2015CVMXИмунолог из Кубе Педро Камило Родригес, вођа тима који је патентирао лек „Cimavax EGF“, посетио је данас прве пацијенте који се у КБЦ „Бежанијса коса“ спремају за терапију лечења аденокарцинома плућа, коју би требало да приме у четвртак.

  Две пацијенткиње данас су у просторијама Поликлинике КБЦ-а примиле индукциону терапију – једну врсту припреме организма за давање кубанске вакцине, које по плану треба да уследи након 72 сата.

  Након што је обишао пацијенткиње и разговарао са њима, Камило Родригез је указао да вакцина не лечи тумор, већ спречава његов раст, али да је она „милосрдни лек“.

  Како је објаснио, вакцина се користи више пута, на 28 дана. Прва доза се даје да би се активирао имуни систем, а свака следећа примена се користи како би се појачало њено дејство.

  „У телу оболелог постоји молекул рака, који по природи ми, наравно, немамо у себи. Због тога је важно да се уз помоћ вакцине унапреди имуни систем пацијента како би се борио са овим“, рекао је Родригез.

  Он је додао да вакцину могу примити само пацијенти у терминалној фази болести, односно трећој или четвртој.

  Упитан да ли је могу примити пацијенти који су на хемиотерапији, рекао је да је на Куби вакцина давана и пре и после и у току хемиотерапије и да су сви пацијенти добро реаговали, тако да се показало да је безбедна кад се користи са хемиотерапијом.

  „Ми смо у испитивањима потврдили да је давање вакцине пацијентима унапредило њихово здравље, односно да им је продужило живот“, рекао је Родригез.

  На питање зашто је услов за наше пацијенте да нису прошли хемиотерапију и да су у четвртој фази, онколог Сања Костић објаснила је да је примена вакцине код нас усаглашена са европским протоколом који се мало разликује од кубанског.

  „Код нас је дефинисано да је то четврти стадијум болести, код нас само за аденокарционом. Наши протоколи се базирају на европским. Индикације у оквиру којих ми примењујемо вакцину су већ примењене на око 500 пацијената у Европи“, објансила је Костић.

  Држани секретар у Министарству здавља Берислав Векић рекао је да ће у четвртак први пацијенти примити вакцину, подсећајући да су критеријуми који пацијенти могу да уђу у круг оних код којих ће бити примењена вакцина, јасно дати на сајту министарства и здравствених установа.

  Векић је подсетио је да набављено 1.680 јединица вакцине за 30 пацијента који ће их примити у наредних годину дана.

  Он је додао и да две пацијенткиње, које је данас обишао, нису и једине које ће примити вакцину, најављујући да ће Родригез већ у среду отићи и у Нови Сад како би са тамошјним тимом одредио нове пацијенте који су задовољили критеријуме да приме вакцину у Институту за онкологију у Новом Саду.

  „Немамо прецизне податке о броју пацијената, имаћемо их колега са Кубе види све папире“, рекао је Векић.

  Једна од пацијенткиња, Данијела (45) прошле године је случајно сазнала да је оболела од аденокарцинома плућа.

  Након операције, почетком ове године утврђено је да је дошло до метастаза на четири вратна пршљења, што је четврти стадијум болести, након чега је прикупила потребну документацију и пријавила се.

  „Дошла сам да покушам и надам се да ћу успети…“, рекла је она новинарима и додала да за сада нормално функционише.

  Како каже, када ју је главна сестра обавестила да може да прими вакцину, била је узбуђена, као и данас, али напомиње да се и поред узбуђења, добро осећа,

  „Очекујем да успем, наравно. Ја сам борац, имам само сина и нас двоје се боримо и надамо се да ће све бити добро“, рекла је Данијела.