Ендоскопски ултразвук

Први преглед овом методом, као и прва биопсија панкреаса у југоисточној Европи урађени су у КБЦ „Бежанијска коса“ (Проф. др Никола Милинић).

Линеарни ендоскопски ултрасонограф се састоји од три јединице: ултрасонографског ендоскопа, процесора и ултразвучног апарата. Ендоскоп, на чијем врху је ултразвучна сонда, кроз уста се уводи у једњак, желудац и дванаестопалачно црево пацијента, а одатле се прегледају слојеви зида шупљег органа у коме се инструмент налази и посматрају удаљене структуре, као нпр. панкреас, бубрези, надбубрежне жлезде, друге жлезде и други органи, аорта и друге васкуларне структуре, али и различити тумори у медијастинуму и трбуху.

Овим прегледом се може установити дубина и раширеност одређене лезије. Кроз радни канал ултразвучног ендоскопа провлачи се посебна игла, којом се, под контролом ултразвука, може увести игла у промену или тумор и узети материјал за цитолошку анализу.

Такође, кроз ову иглу је могуће убризгати одговарајуће средство за неуролизу целијачног плексуса у тешким, одмаклим малигнитетима који захватају овај скуп нерава, када овај поступак представља једини начин контроле бола.

Заказивање прегледа

Амбуланте гастроентерологије и реуматологије
Директан телефон: (011) 2095 600
Преко централе: (011) 3010 777 локал 218

КБЦ Бежанијска коса

Болница вашег поверења


КБЦ ”Бежанијска коса”
Бежанијска коса бб
11080 Београд, Србија
(011) 30 10 777


Контактирајте нас
  • Телефоном: (011) 30 10 777