Први јутарњи урин

Први јутарњи урин се узима после ноћног гладовања, а за његово правилно узимање неопходна је одговарајућа хигијена пацијента која подразумева јутарње прање само са водом пре уринирања како би се избегла контаминација узорка бактеријама.

Прање сапуном и средствима на бази антисептика се не препоручује. Први млаз се одбацује, зато што је увек контаминиран постојећом уретралном флором. Следећи млаз се сакупља у чисте, суве и стерилне пластичне посуде за урин. Последњи млаз се такође одбацује. Количина сакупљеног урина од 50 – 100 мл је довољна за извођење анализа. Узорак урина који стигне у лабораторију мора бити свеж зато што се стајањем развијају бактерије и мења физичко – хемијски састав урина. Уколико се урин узима у кућним условима, треба га што пре донети у лабораторију. Од момента узимања узорка, испитивање урина се мора обавити најкасније у току 2 сата. У супротном, узорак се сматра неисправним и не узима у рад па је неопходно донети нови узорак. Дан пре узимања урина треба избегавати повећану физичку активност. Физичко вежбање као и гладовање изазвано разним дијетама могу значајно да утичу на хемијски састав урина. Уколико је могуће јутарњу дозу лекова треба узети после мокрења.

Заказивање прегледа

Лабораторијске услуге се не заказују.

Узорци крви и другог биолошког материјала (урин, испљувак, столица, брисеви и сл.) за амбулантне пацијенте се узимају у Поликлиници, за хитне пацијенте у хитним пријемним амбулантама, а за стационарне пацијенте на одељењима.

КБЦ Бежанијска коса

Болница вашег поверења


КБЦ ”Бежанијска коса”
Бежанијска коса бб
11080 Београд, Србија
(011) 30 10 777


Контактирајте нас
  • Телефоном: (011) 30 10 777