Na odeljenju alergologije i imunologije zbrinjavaju se hitna stanja u alergologiji kao što su anafilaktički šok, sistemske alergijske reakcije (ispoljene nakon primene lekova, kontrastnih medija, hrane, izlaganja inhalacionim alergenima, posle uboda insekata, idiopatske reakcije), akutna koprivnjača i akutni angioedem, asmatični status, pogoršanja astme i hronične opstruktivne bolesti pluća.

Na odeljenju se leče i ispituju uzroci različitih alergijskih oboljenja, kao i pacijenti sa sistemskim bolestima vezivnog tkiva i različite primarne imunodeficijencije. U saradnji sa kolegama iz drugih specijalističkih grana učestvujemo u dijagnostici i lečenju organ specifičnih autoimunih bolesti (kao što su npr. Hašimoto thyreoyditis, autoimiunski hepatitis, primarne bilijarne ciroze, Krohnova bolesti), ispitivanje nejasnih febrilnih stanja, kao i dijagnostika nekih oblika malignih neoplazmi.

U stacionarnim uslovima izvode se in vivo alergološka testiranja lekovima (u vidu kožnih testova, oralnih i parenteralnih doznoprovokacionih testova) i aditivima hrane.

Preko alergološke dnevne bolnice izvode se kožni testovi kontrastnim medijima, testovi ispitivanja fizičke urtikarije, testovi autologim serumom i autologom plazmom i kapilaroskopija.

U okviru alergološke ambulante koja se nalazi u zgradi Poliklinike obavljaju se pregledi alergologa, alergološki prick testovi standardnim inhalacionim, biljnim i životinjskim nutritivnim alergenima, venomima insekta, alergenima tekstila, gljivica, lateksom, kao i alergenima dlake životinja; vrši se ispitivanje plućne funkcije kod sumnje na različite oblike respiratornih alergija; započinje i sprovodi primena alergen specifične imunoterapije (sulingvalnim i depo oblikom primene) i savetuje alergološka premedikacija pred sprovodjenje različitih dijagnostičkih procedura sa upotrebom kontrastnih medija.

U imunološkoj laboratoriji rade se testovi ELISA-metodom i metodom indirektne imunoflorescence za detekciju različitih autoantitela čija detekcija je potrebna za dijagnostikovanje različitih autoimunskih oboljenja. Metodom Immuno-blot se određuje paleta od 20 inhalacionih alergena i 20 nutritivnih alergena kao i alergeni venoma ose i pčele neophodnih za dijagnostiku alergijskih oboljenja. Takođe se detektuju različiti antigeni u fecesu značajnih za dijagnostiku nekih gastroenteroloških oboljenja.

Klinička farmakologija

U KBC ”Bežanijska kosa” obavljaju se aktivnosti iz domena kliničke farmakologije:

  • konsultacije u vezi farmakoterapija,
  • izrada terapijskih vodiča,
  • analiza potrošnje lekova,
  • praćenje bezbednosti lekova i drugo.

Ukoliko postoji sumnja na pojavu neželjenog događaja tokom primene leka, informacije se mogu uputiti na adresu todorovic.zoran@bkosa.edu.rs.

Odseci

  • Odsek alergologije i imunologije sa imunološkom laboratorijom

  • Odsek alergološko-imunološke dnevne bolnice

  • Odsek polunintenzivne nege (JIL nivo 1)

Usluge

Načelnik i glavna sestra odeljenja