Istorijat

Služba za farmaceutsku zdravstvenu delatnost – bolnička apoteka, postoji u KBC „Bežanijska kosa“ od njegovog osnivanja tj. od osnivanja Bolnice za grudobolne, daleke 1956. godine.

Šef apoteke u tom periodu bila je mr ph. Nina Nedeljković. Od tada pa do današnjeg dana bolnička apoteka nalazi se u istim prostorijama, u prizemlju zgrade KBC-a.

Bolnička apoteka danas

Služba za farmaceutsku zdravstvenu delatnost obavlja farmaceutsku zdravstvenu delatnost u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj delatnosti, zakonom kojim se uređuje oblast lekova i medicinskih sredstava, zakonom kojim se uređuje zdravstveno osiguranje, kao i u skladu sa Dobrom apotekarskom praksom, a sve u cilju odgovornog snabdevanja lekovima i medicinskim sredstavima, obezbeđivanja racionalne farmakoterapije radi lečenja, poboljšanja i održavanja kvaliteta života pacijenata, kao i kontinuiranog procesa poboljšavanja upotrebe lekova i medicinskih sredstava, odnosno praćenja neželjenih reakcija na lekove i medicinska sredstva.

Bolnička apoteka KBC „Bežanijska kosa“ je apoteka zatvorenog tipa. Nabavka, skladištenje i izdavanje se vrši za potrebe odeljenja klinika ove zdravstvene ustanove. Bolnička apoteka je jedino mesto gde se vrši nabavka lekova i ostalog medicinskog materijala za potrebe pacijenata ove ustanove. Osim lekova i potrošnog sanitetskog materijala, apoteka nabavlja i izdaje infuzione rastvore, osteosintetski materijal, materijal za interventnu kardiologiju i interventnu radiologiju, hirurški i šivaći materijal i pribor, materijal za vaskularnu hirurgiju, rendgen-filmove i kontraste, instrumente za laparoskopske operacije, staplere, kao i široku paletu apotekarskih hemikalija, hemijskih i dezinfekcionih sredstava. Osim navedenog, apoteka se bavi i proizvodnjom magistralnih lekova.

U bolničkoj apoteci su stalno zaposlena dva farmaceuta, četiri farmaceutska tehničara i referent za knjiženje lekova.

Apoteka je ujedno informaciona jedinica KBC-a u kojoj se u svako doba može dobiti obaveštenje o leku, njegovom dejstvu, interakciji, inkompatibiliji i sl. Takođe, zaposleni u bolničkoj apoteci učestvuju u javnim nabavkama za potrebe zdravstvene ustanove gotovih lekova, medicinskog potrošnog i sanitetskog materijala, dezinfekcionih sredstava, sirovina i ambalaže potrebne za izradu magistralnih lekova. Zaposleni u bolničkoj apoteci obavljaju celokupno administrativno, finansijsko-materijalno poslovanje Službe, dostavljaju mesečne, kvartalne i godišnje izveštaje o utrošku lekova, medicinskog potrošnog, sanitetskog i ugradnog materijala upravi zdravstvene ustanove, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu zdravlja.

Radi održavanja potrebnog stručnog nivoa znanja, zaposleni u apoteci učestvuju u programima kontinuirane edukacije, koji su preduslov za praćenje inovacija o lekovima i farmakoterapiji. Takođe, farmaceuti i farmaceutski tehničari učestvuju u edukaciji svršenih studenata farmacije, kao i farmaceutskih tehničara u okviru obavljanja obaveznog pripravničkog staža.

Odseci

  • Odsek za farmakoekonomiju

    N/A
  • Odsek za farmakoterapiju i izradu magistralnih preparata

Načelnik i glavni tehničar službe