Ezofagogastroduodenoskopija (gornja endoskopija)

Ezofagogastroduodenoskopija (gornja endoskopija) predstavlja veoma pouzdanu dijagnostička metodu kojom se pregledaju gornje partije digestivnog sistema (jednjak, želudac u početni deo tankog creva).

Pregled se obavlja pomoću instrumenta gastroskopa koji je jedna dugačka i savitljiva cev koja na svom vrhu ima video kameru. Tokom pregleda gleda se unutrašnjost organa i mogu se uočiti eventualne promene u vidu erozija, čireva, polipa, tumora, suženja, mesta krvarenja, druge promene sluznica i dr. Ako je potrebno, biopsijskim kleštima može se uzeti uzorak za patohistalošku analizu tkiva i za analizu na prisustvo mikoroorganizama (Helicobacter pylori).

Pregled traje 2-5 minuta, a prethodno se daje lokalna anestezija. Gastroskopija je i terapijska metoda, jer se tokom ovog pregleda mogu odstraniti polipi ili zaustaviti krvarenje.

Priprema za ezofagogastroduodenoskopiju

Dan pre pregleda: lagana večera. Na sam dan pregleda ne doručkovati i ne piti, ne pušiti i ne žvakati žvakaću gumu.

Možete i treba da popijete svoju kardiološku i drugu neophodnu terapiju najmanje tri sata pre pregleda sa malom količinom tečnosti. Oboleli od šećerne bolesti NE SMEJU uzeti terapiju za dijabetes.

Sa sobom ponesite medicinsku dokumentaciju, overenu zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu ili pasoš!

Na dan pregleda dođite u gastroenterološki centar u glavnoj zgradi i javite se sestri na šalteru. Na šalteru obavezno priložite dokumentaciju gastroenterologa zajedno sa ličnom kartom!

Vreme zakazivanja je okvirno, pacijenti se prozivaju prema prioritetu, a ne prema redosledu dolaska, ili, u nekim slučajevima, zakazivanja!

Zakazivanje pregleda

Ambulante gastroenterologije i reumatologije
Direktan telefon: (011) 2095 600
Preko centrale: (011) 3010 777 lokal 218

KBC Bežanijska kosa

Bolnica vašeg poverenja


KBC ”Bežanijska kosa”
Bežanijska kosa bb
11080 Beograd, Srbija
(011) 30 10 777


Kontaktirajte nas
  • Telefonom: (011) 30 10 777