Kolonoskopija (donja endoskopija)

Kolonoskopija (donja endoskopija) predstavlja metodu pregleda debelog creva savitljivim endoskopskim instrumentom (kolonoskopom). Pregleda se sluzokoža debelog creva, a moguće je pregledati i završni deo tankog creva.

Prethodno je potrebno da se crevo dobro pročisti i priprema obično traje dva dana (tačna priprema se dobija na šalteru odseka za dijagnostičku i interventnu endoskopiju prolikom zakazivanja). Tokom pregleda ispituje se sluzokoža creva i mogu se uočiti promene u vidu upale, čireva, erozija, vrećastih proširenja (divertikuluma), polipa i tumorskih promena, kao i druge promene. Biopsijskim klještima ili omčom mogu da se uzmu uzorci tkiva za patohistološku analizu.

Kolonoskopija je i terapijska metoda jer se tokom ovog pregleda mogu odstraniti polipi ili zaustaviti krvarenje, takođe moguće je uraditi i dilataciju (proširivanje) određenih suženja. Ovaj metod je dragocen jer se na vreme mogu otkriti i ukloniti polipi koji se protokom vremena mogu razviti u maligne tumore.

Pregled se obavlja sa i bez kratkotrajne intravenske anestezije.

Priprema za sigmoidoskopiju i kolonoskopiju

Priprema počinje dva dana pre pregleda tečno-kašastom dijetom (bistra supa, bistri sok, čaj). Nedelju dana  pre pregleda nemojte jesti grožđe, kivi, papriku, paradajiz, spanać, blitvu, zelenu salatu.

 • Dan pre pregleda, po protokolu, koji se dobija na šalteru odseka za dijagnostičku i interventnu endoskopiju, pije se sredtvo za čišćenje creva.
 • Tokom celog dana možete piti sok od jabuke, bistru supu iz kesice, čaj, med rastopljen u vodi.
 • Ne večerati.
 • Na sam dan pregleda ne doručkovati, uzimati što više tečnosti (sok, čaj, …) i popiti redovnu terapiju. Dijabetičari NE SMEJU uzeti terapiju za dijabetes.
 • Uraditi analize krvi: protrombinsko vreme u % (procentima) i trombocite. Ovi rezultati ne treba da budu stariji od 7 dana od Vašeg pregleda. Bez ovih analiza nije moguće uraditi pregled!
 • Poneti kompletnu dokumentaciju, overenu zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu ili pasoš!
 • Na dan pregleda dođite u gastroenterolški centar u glavnoj zgradi i javite se sestri na šalteru. Obavezno priložite dokumentaciju gastroenterologa na šalteru!
 • Ukoliko ne posedujete odgovarajuću dokumentaciju ili ste sprečeni da dođete na pregled ili odustanete od njega, molimo Vas da nas o tome obavestite.

Vreme zakazivanja je okvirno, pacijenti se prozivaju prema prioritetu, a ne prema redosledu dolaska!

Priprema za kolonoskopiju u analgosedaciji

Analgosedacija je kratkotrajna intravenska anestezija. Nakon završenog pregleda bićete prebačeni u našu dnevnu bolnicu gde ćete odležati 2 sata i primiti infuziju. Obavezno dođite u pratnji jedne osobe.

Priprema počinje dva dana pre pregleda tečno-kašastom dijetom (bistra supa, bistri sok, čaj, kašasta blaga hrana)

 • Dan pre pregleda, po protokolu, koji se dobija na šalteru odseka za dijagnostičku i interventnu endoskopiju, pije se sredtvo za čišćenje creva.
 • Ne večerati.
 • Na sam dan pregleda ne doručkovati,nemojte piti tečnost ali popite vašu redovnu terapiju sa gutljajem vode najmanje 2 sata pre pregleda!!!
 • Oboleli od šećerne bolesti NE SMEJU uzeti terapiju za dijabetes.
 • Uraditi analize krvi: protrombinsko vreme u % (procentima) i trombocite. Ovi rezultati ne treba da budu stariji od 7 dana. Bez ovih analiza nije moguće uraditi pregled!
 • Poneti kompletnu dokumentaciju na osnovu koje ste zakazali pregled,overenu zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu ili pasoš!
 • Na dan pregleda dođite u endoskopski centar i javite se sestri na šalteru, sa OBAVEZNO priloženom dokumentacijom gastroenterologa, analizama krvi I ličnom kartom!
 • Ukoliko ne posedujete odgovarajuću dokumentaciju ili ste sprečeni da dođete na pregled ili odustanete od njega, molimo Vas da nas o tome obavestite na telefon (011) 3010 713.

Vreme zakazivanja je okvirno, pacijenti se prozivaju prema prioritetu, a ne prema redosledu dolaska, ili, u nekim slučajevima, zakazivanja!

Zakazivanje pregleda

Ambulante gastroenterologije i reumatologije
Direktan telefon: (011) 2095 600
Preko centrale: (011) 3010 777 lokal 218

KBC Bežanijska kosa

Bolnica vašeg poverenja


KBC ”Bežanijska kosa”
Bežanijska kosa bb
11080 Beograd, Srbija
(011) 30 10 777


Kontaktirajte nas
 • Telefonom: (011) 30 10 777