• Izveštaj sa edukativne radionice ,,Laparoskopska kolorektalna hirurgija“

    Čuveni kolorektalni hirurg Amdžad Pervajz došao je u Srbiju poziv našeg ministarstva zdravlja, koje je početkom ove godine pokrenulo program pod nazivom LAPSERB, u sklopu kojeg je profesor Pervajz gostovao u KBC „Bežanijska kosa“ 9. i 10.08.2018. godine.
    Jedan od najvećih eksperata u oblasti laparoskopske kolorektalne hirurgije, profesor Pervajz, uradio je četiri laparoskopske operacije tumora debelog creva, gostujući u četvrtak i petak u KBC „Bežanijska kosa“.
    Sve operacije je u amfiteatru ustanove putem prenosa uživo pratilo oko 60 hirurga iz cele Srbije. Eminentnom profesoru asistirali su kolorektalni hirurzi iz KBC „Bežanijska kosa“, a tim povodom on je održao i nekoliko predavanja.
    Edukacija hirurga u našoj ustanovi, kao i bolnicama širom Srbije u okviru projekta Ministarstva zdravlja, uz veliko lično zalaganje ministra dr Lončara, od izuzetnog je značaja za naše pacijente, jer nove hirurške tehnologije omogućavaju znatno kraći boravak pacijenata u bolnici, ubrzan oporavak i znatno bolje preživljavanje – kaže asistent dr Marija Zdravković, direktor KBC,,Bežanijska kosa, koja je tom prilikom uručila zahvalnicu profesoru Amdžadu Pervajzu.

    Profesora Amdžada osim izuzetne hirurške veštine odlikuje i nesebična spremnost da znanje prenese drugima. Sličan program koji se pod njegovim rukovodstvom sprovodi sada u Srbiji, sproveden je uz njegovo aktivno učešće i u Velikoj Britaniji i mnogim drugim državama. Zahvaljujući ovakvim programima, za samo nekoliko godina je moguće u jednoj zemlji veliki broj hirurga osposobiti za ovu veštinu – saopštio je dr Blagoje Đukanović, jedan od koorganizatora ovog skupa.