• Najbolji diplomci medicinskih fakulteta i srednjih škola dobili posao

  U okviru Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola, 28.decembra 2021. godine posao je dobilo 700 mladih – 200 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 500 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola.

  Najbolji diplomci medicine u Srbiji imali su priliku da kroz razgovor sa Ministrom zdravlja i direktorima zdravstvenih ustanova iskažu svoja interesovanja u pogledu specijalističkih studija i ustanove u kojoj će graditi svoju karijeru. Najvredniji studenti sa medicinskih fakulteta iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Prištine i Beograda dobili su posao u zdravstvenim ustanovama i priliku za stručno usavršavanje kroz besplatnu specijalizaciju i doktorske studije. U okviru programa koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, ukupno je u zdravstvenim ustanovama zaposleno 711 diplomaca medicine i 1.400 najboljih medicinskih sestara/tehničara.

  KBC Bežanijska kosa je ovaj put dobila kao pojačanje 3 lekara: dr Elenu Đukić u Službi anesteziologije, dr Emra Čiču na urologiji, i dr Katarinu Milisavljević na Klinici za Internu medicinu. Dodatno pojačanje su i medicinski tehničari koji su medicinsku školu završili sa odličnim uspehom.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na svečanoj dodeli ugovora da će država imati snage da nastavi sa poboljšanjem životnog standarda medicinskog osoblja, i da će lekari, medicinske sestre i tehničari moći da planiraju budućnost u svojoj zemlji.
  Citirajući čuvenog lekara Alberta Švajcera – da uspeh nije ključ sreće, već je sreća ključ uspeha, i da će onaj ko voli ono što radi, biti uspešan, Predsednik je rekao da nema ništa važnije i lepše nego da svako radi ono što voli i za šta se školovao.
  U ime najboljih diplomaca na svečanosti u Palati Srbije se obratila dr Milica Markagić koja je poručila da mladima program daje veru i vraća nadu da se prave vrednosti i dalje cene.
  „Neko je umeo da prepozna naš trud i neprospavane noći nad knjigom. Danas dobijamo posao koji smo sanjali pre šest godina kada smo upisivali medicinu. Danas nam je data prilika da svoje snove ostvarimo u željenom gradu baveći se željenom specijalizacijom”, istakla je dr Markagić.
  Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Lazar Davidović poručio je mladim lekarima, sestrama i tehničarima, koji su dobili zaposlenje, da su oni deo najboljeg što Srbija ima, i da oni treba da našu zemlju učine još lepšom i boljom, za šta je potrebno da ostanu ovde.
  „Bolnice u kojima počinjete da radite su prestižne i to treba da vam bude čast, obaveza, privilegija, šansa, izazov… Oni koji to usklade biće uspešni stručnjaci“, rekao je Davidović.
  Zahvaljujem se Ministarstvu zdravlja i i Upravi KBC Bežanijska kosa što su prepoznali moj trud, trud mojih kolega, i što smo dobili priliku da radimo i usavršavamo se u željenim oblastima medicine, u ustanovama koje smo sami odabrali.Ovaj program je veliki vetar u leđa za sve naše mlađe kolege da nastave da vredno uče i rade, jer će se taj trud sigurno isplatiti.
  Autor teksta: dr Katarina Milisavljević