• Poseta studenata Northwestern University iz Čikaga

    Dana 08.07.2019. godine organizovana je poseta studenata „Northwestern University“ iz Čikaga KB Centru „Bežanijska kosa“.

    Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, u okviru saradnje sa pomenutim Univerzitetom, treću godinu za redom čini deo redovne nastave za njihove studente iz predmeta Javno zdravlje. Institut za Socijalnu medicinu MFUB organizuje predavanja i vežbe studentima, kao i posete značajnim institucijama u Srbiji koje se bave javnim zdravljem prepoznatim po kvalitetu i dobrim rezultatima, gde se KBC „Bežanijska kosa“ pokazao kao reprezentativan primer dobre prakse u sistemu zdravstvene zaštite.

    Univerzitet „Northwestern“ se 2018. godine našao na 25. mestu (Šangajska lista) najboljih vodećih svetskih univerziteta. Ukupno 13 studenata sa ovog uglednog američkog univerziteta pohađalo je nastavu u okviru dela Javno zdravlje u Srbiji, gde se studentima predstavlja sistem i politika javnog zdravstva u državama bivše Jugoslavije, kao i specifični izazovi iz ove oblasti.

    Direktorka KBC „Bežanijska kosa“ VNS Doc. dr sci. med. Marija Zdravković, zajedno sa pomoćnicom direktora za naučno – istraživačku i obrazovnu delatnost Ass. dr sci. med. Marijom Branković i glavnim tehničarom zajedničkih medicinskih službi KB Centra Milicom Runjić, poželela je studentima toplu dobrodošlicu i održala predavanje „Organizaciona struktura KBC „Bežanijska kosa“. Teme o kojima se tokom ove posete diskutovalo su i načini finansiranja zdravstvene zaštite u Srbiji, prava pacijenata kao i načini ostvarivanja istih, opterećenost zdravstvenog sistema, i mnoge druge. Nakon diskusije i razmene iskustava studenti iz Čikaga su imali mogućnost da obiđu odeljenja i službe KBC-a i upoznaju se sa našom ustanovom.

    Prethodne godine studenti iz „Northwestern University“, kroz evaluaciju programa, visoko su ocenili posetu KBC „Bežanijska kosa“.